American Academy of Dermatology: Wees alert op verdachte plekjes om huidkanker vroeg op te sporen

Melanoom is de dodelijkste vorm van huidkanker, maar het is niet de enige vorm van huidkanker die dodelijk kan zijn. Het plaveiselcelcarcinoom, een type niet-melanoom huidkanker, kan fataal zijn en komt bovendien veel meer voor dan een melanoom. Recent onderzoek toont aan dat de incidentie van het plaveiselcelcarcinoom met meer dan 250% is gestegen. 

“Hoewel andere soorten huidkankers meer dodelijk zijn, komen ze minder vaak voor dan een plaveiselcelcarcinoom”, zegt de dermatoloog M. Laurin Council (assistent professor in de dermatologie aan de Universiteit van Washington in St. Louis). “Het PCC is zeer behandelbaar wanneer het in een vroegtijdig stadium wordt gedetecteerd. Het is daarom belangrijk dat mensen de tekenen van deze ziekte herkennen en hun huid nauwlettend in de gaten houden.”

Het plaveiselcelcarcinoom kan verschijnen als een roze of witte plek op je huid. Het kan ruw, schilferig of gevoelig aanvoelen en zal niet wegtrekken. Dr. Council adviseert iedereen die een aantal verdachte plekjes op hun huid heeft opgemerkt een dermatoloog te raadplegen voor een diagnose en , indien nodig, een gepaste behandeling.


“De ABCDE waarschuwingssignalen van melanoom zijn normaal gesproken niet van toepassing op het plaveiselcelcarcinoom, dus het is belangrijk om ook ander uitziende plekjes in de gaten te houden. Moedervlekken zijn niet de enige huidletsels die huidkanker kunnen aanduiden. Elke nieuwe huidgroei die verandert of niet weggaat, garandeert een bezoekje aan de dermatoloog.

De grote meerderheid van de plaveiselcelcarcinomen kan met chirurgische of destructieve methoden met succes worden behandeld. Zonder behandeling kan de kanker echter groter worden en in zeldzame gevallen metastaseren of verspreiden. In dat geval wordt het lastiger te behandelen.

De huidige behandelmogelijkheden voor een plaveiselcelcarcinoom, zoals chemotherapie, hebben een laag succespercentage en kunnen negatieve bijwerkingen veroorzaken. Dr. Council zegt dat dokters doelgerichter kunnen werken door gebruik te maken van medicatie of andere gerichte therapieën die passen bij de specifieke tumor van de patiënt, waardoor er minder bijwerkingen optreden. Hoewel deze medicatie nog geen goedkeuring heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor het behandelen van plaveiselcelcarcinomen, wordt het al wel veel gebruikt bij andere soorten kanker.

“Gerichte therapieën hebben een veelbelovende uitkomst voor PCC-patiënten getoond,” zegt Dr. Council. “Een dermatoloog kan uw behandelingsopties uitleggen en helpen bij het bepalen van de best mogelijke behandeling voor u.” Daarnaast kunnen dermatologen inschatten hoeveel risico iemand heeft op een terugkerend plaveiselcelcarcinoom en stellen preventieve maatregelen voor. Onbeschermde blootstelling aan de zon of zonnebank blijft een groot risico voor alle soorten huidkanker. Er wordt geadviseerd onder de zonnebank vandaan te blijven en je te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van de zon. 

“Preventie en vroegtijdige detectie zijn beide vitaal in de strijd tegen huidkanker,” zegt Dr. Council. “Zorg ervoor dat u maatregelen neemt om uzelf te beschermen, te kijken naar veranderingen op uw huid en een dermatoloog te raadplegen als er sprake is van verdachte plekken.”

Meer informatie over hoe een plaveiselcelcarcinoom eruit ziet en waar je op moet letten? Ga naar https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/plaveiselcelcarcinoom of ://www.huidinfo.nl/p/plaveiselcelcarcinoom/

Bron: Publicatie (27 juli 2017, New York) American Academy of Dermatology
1. Muzic, JG et al. Incidence and Trends of Basal Cell Carcinoma and Cutaneous Squamous Cell Carcinoma: A Population-Based Study in Olmstead County, Minnnesota, 2000-2010. Mayo Clin Proc. Published Online May 15, 2017.Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*