Waarom je Niacinamide wil toevoegen aan je skincare routine!

Wat is niacinamide? 
Niacinamide is een ingrediënt dat veel in huidverzorging gebruikt wordt. Niacinamide staat ook wel bekend als vitamine B3. Van ingrediënten als retinol of vitamine C heb je wellicht gehoord, maar niacinamide heeft ook veel te bieden aan je huid. Het ingrediënt kan gebruikt worden in een serum, créme of ander product.

Wat kan niacinamide betekenen voor mijn huid? 
Niacinamide heeft het vermogen de huid gladder en egaler te maken. Het is een échte huidverzorger. Wanneer je last hebt van een ongelijkmatige teint, fijne lijntjes of grove poriën is niacinamide een goed ingrediënt om te gebruiken. Daarnaast helpt het de schade te beperken van vrije radicalen, ontstaan uit schadelijke invloeden van buitenaf (milieuvervuiling, irriterende stoffen, UV-straling),  die de huid verouderen.

Niacinamide versterkt de barrièrefunctie en vermindert uitdroging van de huid 
De aanmaak van het huidproteïne keratine en de aanmaak van ceramiden (vetmoleculen die o.a. verantwoordelijk zijn voor de huidstructuur en huidfunctie) wordt gestimuleerd. De opperhuid wordt steeds beter in staat vocht vast te houden, waardoor de hoornlaag beter gehydrateerd blijft (Christman et al., 2012; Draelos et al., 2005; Gehring, 2004).

Niacinamide tegen huidveroudering
Uit meerdere onderzoeken kwam naar voren dat het smeren van een crème met 5% niacinamide resulteerde in een vermindering van hyperpigmentatie, rode vlekken, vaalheid en fijne rimpels. Daarnaast verbeterde de elasticiteit van de huid (Bissett et al., 2004, 2005, 2009; Fu et al., 2010; Hakozaki, 2002; Kawada et al., 2008).

Niacinamide vermindert acne
Het heeft een ontstekingsremmende werking op de huid en vermindert de talgproductie. Een onderzoek toonde aan dat een gel met 4% niacinamide hetzelfde resultaat gaf in de behandeling van acné als een gel met 1% antibiotica (clindamycine). Niacinamide bestrijdt acne zonder het risico op resistentie voor antibiotica te verhogen (Shalita et al., 1995; Niren, 2006; Kaymak & Önder, 2008; Shahmoradi et al., 2013).

Niacinamide maakt een verschil bij rosacea
Een onderzoek toonde aan (Draelos et.al., 2005) dat het aanbrengen van een crème met 2% niacinamide er voor zorgde dat de huid met rosacea minder rood, ontstoken en droog werd. Bij 79,2 % van de vrouwen was er na 2 weken al verbetering te zien en na 4 weken was er bij 95,7% van de vrouwen verbetering te zien. Alleen de zichtbaar verwijde bloedvaatjes verbeterden niet.

Let op! De werking van dit ingrediënt is alleen aangetoond bij een concentratie vanaf 2%. In sommige crèmes kan echter maar 0,5% zitten of het ingrediënt staat vrij achteraan in de ingrediëntenlijst, dan heeft het waarschijnlijk niet het beloofde effect.

Waar vind ik producten met niacinamide? 
Paula’s Choice  10% Niacinamide serum
Uncover Skincare Moisturizer
The Ordinary
La Roche-Posay Effaclar Duo

 

Bronnen:

Andersen, F.A. (2005). Final report of the safety assessment of niacinamide and niacinInternational journal of toxicology24, 1-31.

Bissett, D. L., Miyamoto, K., Sun, P., Li, J., & Berge, C. A. (2004). Topical niacinamide reduces yellowing, wrinkling, red blotchiness, and hyperpigmented spots in aging facial skin. International journal of cosmetic science26(5), 231-238.

Bissett, D. L., Oblong, J. E., & Berge, C. A. (2005). Niacinamide: AB vitamin that improves aging facial skin appearance. Dermatologic surgery31(1), 860-866.

Bissett, D. L., Robinson, L. R., Raleigh, P. S., Miyamoto, K., Hakozaki, T., Li, J., & Kelm, G. R. (2009). Reduction in the appearance of facial hyperpigmentation by topical N‐undecyl‐10‐enoyl‐l‐phenylalanine and its combination with niacinamide. Journal of cosmetic dermatology8(4), 260-266.

Christman, J.C., Fix, D.K., Lucus, S.C., Watson, D., Desmier, E., Wilkerson, R.J. & Fixler, C. (2012). Two randomized, controlled, comparative studies of the stratum corneum integrity benefits of two cosmetic niacinamide/glycerin body moisturizers vs. conventional body moisturizers. Journal of Drugs in Dermatology, 11(1), 22-29.

Draelos, Z. D., Ertel, K., Berge, C., & Amburgey, M. S. (2005). Niacinamide-containing facial moisturizer improves skin barrier and benefits subjects with rosaceaCUTIS-NEW YORK-76(2), 135.

Draelos, Z. D., Matsubara, A., & Smiles, K. (2006). The effect of 2% niacinamide on facial sebum production.Journal of Cosmetic and Laser Therapy8(2), 96-101.

Fu, J. J. J., Hillebrand, G. G., Raleigh, P., Li, J., Marmor, M. J., Bertucci, V., Grimes, P.E., Mandy, S.H., Perez, M.I., Weinkle, S.H. & Kaczvinsky, J. R. (2010). A randomized, controlled comparative study of the wrinkle reduction benefits of a cosmetic niacinamide-peptide-retinyl propionate product regimen vs. a prescription 0• 02% tretinoin product regimenBritish Journal of Dermatology162(3), 647-654.

Gehring, W. (2004). Nicotinic acid/niacinamide and the skin. Journal of cosmetic dermatology3(2), 88-93.

Hakozaki, T., Minwalla, L., Zhuang, J., Chhoa, M., Matsubara, A., Miyamoto, K., Greatens, A., Hillebrand, G.G., Bissett, D.L. & Boissy, R. E. (2002). The effect of niacinamide on reducing cutaneous pigmentation and suppression of melanosome transfer. British Journal of Dermatology147(1), 20-31.

Kaymak, Y. & Önder, M. (2008). An investigation of efficacy of topical niacinamide for the treatment of mild and moderate acne vulgarisJ Turk Acad Dermatol2(4).

Kawada, A., Konishi, N., Oiso, N., & Kawara, S. (2008). Evaluation of anti‐wrinkle effects of a novel cosmetic containing niacinamide. The Journal of Dermatology35(10), 637-642.

Levin, J., & Momin, S. B. (2010). How much do we really know about our favorite cosmeceutical ingredients?The Journal of clinical and aesthetic dermatology3(2), 22.

Navarrete-Solís, J., Castanedo-Cázares, J. P., Torres-Álvarez, B., Oros-Ovalle, C., Fuentes-Ahumada, C., González, F. J., … & Moncada, B. (2011). A double-blind, randomized clinical trial of niacinamide 4% versus hydroquinone 4% in the treatment of melasmaDermatology research and practice2011.

Niren, N.M. (2006). Pharmacologic doses of nicotinamide in the treatment of inflammatory skin conditions: a review.Cutis, 77(1), 11-16.

Otte, N., Borelli, C., & Korting, H. C. (2005). Nicotinamide–biologic actions of an emerging cosmetic ingredient.International journal of cosmetic science27(5), 255-261.

Shahmoradi, Z., Iraji, F., Siadat, A. H., & Ghorbaini, A. (2013). Comparison of topical 5% nicotinamid gel versus 2% clindamycin gel in the treatment of the mild-moderate acne vulgaris – A double-blinded randomized clinical trial.Journal of research in medical sciences: the official journal of Isfahan University of Medical Sciences18(2), 115.

Shalita, A. R., Smith, J. G., Parish, L. C., Sofman, M. S., & Chalker, D. K. (1995). Topical Nicotinamide Compared with Clindamycin Gel in the Treatment of Inelammatory Acne VulgarisInternational journal of dermatology34(6), 434-437.

 Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*