Nieuwe onderzoeksresultaten op het gebied van huidkanker

“We hebben een echt mechanisme, met Hgma2, dat in de toekomst kan worden onderzocht en dat een manier kan zijn om melanomen te voorkomen,” zei White.

De meest kwaadaardige vorm van huidkanker is een melanoom. Deze huidkanker gaat uit van de pigmentcellen genaamd de melanocyten. Alleen al in de Verenigde Staten kregen meer dan 85.000 mensen een melanoom in 2017 (Centers for Disease Control and Prevention). Een deel van deze melanomen ontstaat uit een al bestaande moedervlek, maar de meerderheid ontstaat nieuw (de novo).

Onderzoekers (Cornell) hebben ontdekt dat wanneer de stamcellen van pigmentcellen (melanocyten) gestapelde mutaties bevat, er voor kan zorgen dat dit de cellen zijn waar de kanker gaat ontstaan. Onder normale omstandigheden activeert UV straling van de zon onze pigmentcellen om pigment af te geven (melanine). Dit pigment beschermt onze huid tegen de schadelijke, muterende effecten van de zon. Maar als de melanocytstamcellen al genetische mutaties bevatten, kan de tumor beginnen te groeien wanneer die cellen worden geactiveerd door de zon.

Wanneer jij al voldoende genetische mutaties in de stamcellen van je pigmentcellen hebt, hoeft dit niet meteen te betekenen dat je een melanoom krijgt. Je kan dan de deur uit met zonnebrand en dan hoeft er niets aan de hand te zijn volgens Andrew White (Universitair docent Biomedische Wetenschappen aan het Cornell’s College of Veterinary Medicine). De straling die normaal zorgt dat je bruiner wordt, kan er dus voor zorgen dat in plaats daarvan een melanoom ontstaat. Des te belangrijker dat je, je hoe dan ook goed beschermd tegen de zon!

De onderzoekers hebben mogelijk ook een manier ontdekt om melanomen te voorkomen die worden veroorzaakt door gemuteerde stamcellen. Van een gen genaamd Hgma2 werd vermoed dat het onder UV-straling in de huid vrijkomt. Wanneer het tot expressie wordt gebracht, vergemakkelijkt dit gen de melanocytstamcellen om van de basis van de haarfollikels naar het huidoppervlak (de epidermis) te gaan, waar de cellen vervolgens melanine afgeven.

Moon, White en zijn collega’s gebruikten muizen die waren gemanipuleerd met stamcelmutaties van melanocyten. Eén set muizen had de mutaties, terwijl een andere set met de mutaties het Hgma2-gen had verwijderd. Vervolgens gaven ze de muizen een zeer lage dosis UV-straling, precies genoeg om een ​​bruiningsreactie te activeren. Muizen met tumor-veroorzakende mutaties en het Hgma2-gen ontwikkelden intacte melanomen, maar de muizen met mutaties en het verwijderde gen bleven gezond. Er is in de toekomst nog meer onderzoek nodig om dit fenomeen van het Hgma-2 gen beter te begrijpen.

Bron:

  1. Hyeongsun Moon, Leanne R. Donahue, Eunju Choi, Philip O. Scumpia, William E. Lowry, Jennifer K. Grenier, Jerry Zhu, Andrew C. White. Melanocyte Stem Cell Activation and Translocation Initiate Cutaneous Melanoma in Response to UV ExposureCell Stem Cell, 2017; DOI


Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*