Hoe zorg ik als man op een simpele manier voor mijn huid? Tips van de dermatoloog

Als het gaat om huidverzorging hebben mannen het altijd eenvoudig gehouden. Deskundigen zeggen echter dat steeds meer mannen een gezondere, jonger uitziende huid nastreven. Dit is dé tijd om mannen na te laten denken over hun huidverzorgingsroutine en meer te leren over het verzorgen van het grootste orgaan van hun lichaam. Er zijn belangrijke verschillen tussen de huid van mannen en vrouwen. Zo is de huid van de man bijvoorbeeld dikker dan die van de vrouwen, maar de basiselementen van een effectief huidverzorgingsplan blijven hetzelfde.

Voordat je een huidverzorgingsroutine kan ontwikkelen is het belangrijk dat je snapt welk huidtype je hebt.

  • Gevoelig: kan steken of branden na gebruik van een product
  • Normaal: de huid is vrij van onzuiverheden en niet gevoelig
  • Droog: de huid is schilferig, jeukend of ruw
  • Vet: de huid glanst en is vet
  • Combinatie: de huid is droog in sommige gebieden en vettig in anderen

“Door je huidtype te begrijpen, leer je hoe je voor je huid moet zorgen en selecteer je huidverzorgingsproducten die bij jou passen”

 

1. Denk aan productlabels en ingrediënten
De huidverzorgingsproducten die je kiest, zijn afhankelijk van je huidtype. Als je een huid hebt die gevoelig is voor acne, moet je op zoek gaan naar reinigingsmiddelen en vochtinbrengende crèmes die “olievrij” of “niet-comedogeen” zijn, omdat deze de poriën niet zullen verstoppen. Als je een gevoelige huid hebt, gebruik dan milde, “geurvrije” producten, omdat producten met geuren de huid geïrriteerd en droog kunnen maken. Pas echter op voor producten met het label “ongeparfumeerd”, omdat veel van deze producten maskerende geuren bevatten die de huid nog steeds kunnen irriteren.

2. Was je gezicht dagelijks en na het sporten
Omdat gewone zeep vaak harde ingrediënten bevat die de huid uitdrogen, kies je liever voor een milde gezichtsreiniger en lauw water.

3. Kijk naar je scheertechniek
Bij sommige mannen kunnen scheermesjes met meerdere mesjes te goed werken of te dicht bij de huid scheren. Als je vaak last krijgt van scheerbultjes of ingegroeide haartjes, gebruik dan een scheermes met enkele of dubbele mesjes en trek je huid niet strak tijdens het scheren. Voordat je je scheert, bevochtig je huid en haar om het te verzachten. Gebruik een vochtinbrengende scheerschuim en scheer in de richting van de haargroei. Spoel na elke beweging je scheermesje en verwissel je scheermesje na vijf tot zeven scheerbeurten om irritatie te minimaliseren.

4. Hydrateer dagelijks
Moisturizer werkt door water in je huid vast te houden, wat kan helpen om fijne lijntjes te verminderen en je huid er helderder en jonger uit te laten zien. Breng voor de beste resultaten direct na het baden, douchen of scheren moisturizer aan op je gezicht en lichaam terwijl de huid nog vochtig is.

5. Controleer je huid regelmatig
Nieuwe plekken of moedervlekken die jeuken, bloeden of van kleur veranderen, zijn soms vroege waarschuwingssignalen van huidkanker. Als je verdachte plekken opmerkt, maak dan een afspraak om een ​​dermatoloog te bezoeken. Mannen ouder dan 50 hebben een hoger risico op het ontwikkelen van melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker, dan de algemene bevolking. Wanneer het echter vroeg wordt gevonden, is huidkanker zeer goed te behandelen.

6. Draag zonnebrandcrème buitenshuis
Om zonbeschadiging te voorkomen die kan leiden tot rimpels, ouderdomsvlekken en zelfs huidkanker, breng zonnebrandcrème aan op alle blootgestelde delen van de huid, waaronder je hoofdhuid, oren, nek en lippen. Gebruik voor de beste bescherming een breed-spectrum, waterbestendige zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger en breng om de twee uur of onmiddellijk na het zwemmen of zweten opnieuw aan.

“De huid van elke man is anders en er is geen ‘one size fits all’-benadering voor huidverzorging” zei Dr. Rossi.

Deze tips zijn gebaseerd op het advies van Dr. Rossi (board-certified dermatologist, American Academy of Dermatology, 2016).Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*