De werking van aloë vera op de huid

De oude Egyptenaren noemden de aloë vera plant de ‘plant van de onsterfelijkheid’. Aloë vera wordt sindsdien al jaren gebruikt als effectieve therapie voor zonnebrand, denk aan after-sun producten. Deze cactusachtige plant groeit in een droog klimaat, zoals in Afrika en India. Binnenin de bladeren van de plant zit een heldere gel; de aloë vera gel die we kunnen aanbrengen op onze huid om deze te kalmeren.

Verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd om de voordelen van de aloë vera plant te onderzoeken en er werd ontdekt dat aloë vera inderdaad verschillende eigenschappen heeft die effectief zijn bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen, van schilferige of droge huid, cosmetische aandoeningen tot haar en hoofdhuidproblemen.

Er wordt ook gezegd dat het nuttig is bij de behandeling van wonden en brandwonden, kleine huidinfecties, cysten, eczeem, genitale herpes, roos, psoriasis, aften, huidzweren en anderen, volgens de non-profitorganisatie Mayo Clinic.Zie hieronder een greep uit de vele voordelen van aloë vera.

1. Het behandelt zonnebrand
Aloë Vera helpt bij zonnebrand door zijn krachtige helende werking op het epitheliale niveau van de huid (de laag cellen die het lichaam bedekt). Het werkt als een beschermende laag op de huid en helpt het vocht aan te vullen. Vanwege de voedingswaarde en antioxiderende eigenschappen van aloë vera geneest de huid sneller.

2. Het werkt als een hydraterende en kalmerende crème
Aloë vera hydrateert de huid zonder het een vettig gevoel te geven, dus het is perfect voor iedereen met een vette huid. Voor vrouwen die make-up op basis van mineralen gebruiken, werkt aloë vera super als een hydraterende crème die aangebracht wordt voordat de minerale (droge, soms uitdrogende) make-up wordt aangebracht. Voor mannen: Aloe vera-gel kan worden gebruikt als een aftershave-behandeling, omdat de genezende eigenschappen kleine snijwonden door scheren laten herstellen.

3. Het behandelt acne
Aloe vera-gel bevat twee hormonen: Auxin en Gibberellins. Deze twee hormonen bieden wondgenezing en ontstekingsremmende eigenschappen die huidontsteking doen verminderen. Giberelline in aloë vera werkt als een groeihormoon dat de groei van nieuwe cellen stimuleert. Het zorgt ervoor dat de huid snel en natuurlijk kan genezen met minimale littekens. Aloë is verzachtend en kan huidontstekingen, blaarvorming en jeuk verminderen, terwijl het de huid helpt sneller te genezen. Bovendien wordt Aloë in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt voor het effectief genezen van chronische huidproblemen, zoals psoriasis, acne en eczeem.

4. Het vecht tegen veroudering
Naarmate we ouder worden, begint iedereen zich zorgen te maken over het verschijnen van fijne lijntjes en het verlies van elasticiteit in hun huid. Aloë bladeren bevatten een overvloed aan antioxidanten waaronder bèta-caroteen, vitamine C en E die de natuurlijke stevigheid van de huid kunnen helpen verbeteren en de huid gehydrateerd kunnen houden.

5. Het vermindert de zichtbaarheid van striae
De huid is als een groot stuk elastiek dat zal uitzetten en inkrimpen als nodig is om de groei op te vangen. Maar als de huid te ver reikt, te snel (door zwangerschap, snelle gewichtstoename of verlies), kan de elasticiteit van de huid worden beschadigd. Dat is wat die striae achterlaat. Aloe vera-gel kan deze striae helpen verbergen door de wondgenezing met minimale littekenvorming te laten verlopen. Het wordt dus aangeraden dit tijdens de zwangerschap al te gebruiken, omdat dan de huid al wordt beschadigd door de rek die er op komt te staan.

6. Voor een goede gezondheid
Aloë vera gel bevat meer dan 75 verschillende voedingsstoffen, waaronder vitaminen, mineralen, enzymen, suikers, anthrachinonen of fenolverbindingen, lignine, saponinen, sterolen, aminozuren en salicylzuur.

7. Het kalmeert in parodontale aandoeningen
Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology, is het uiterst nuttig in de behandeling van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis, parodontitis. Het vermindert bloedingen, ontstekingen en zwelling van het tandvlees. Het is een krachtig antiseptisch middel op plekken waar normale reiniging niet voldoende is. Denk aan een schimmel in de mond, zweertjes of gebarsten hoeken van de mond.

Let op! Aloë Vera verliest haar actieve ingrediënten snel dus wees nauwkeurig in het kiezen van een product met aloë vera. Kies bij voorkeur voor een pure aloë vera gel en check de ingrediëntenlijst. Er zijn namelijk ook producten die veel te weinig aloë vera bevatten om wat te kunnen betekenen voor de huid. Test een product altijd eerst in je elleboogsplooi om te checken of je huid tegen het product kan. Je kan natuurlijk ook een aloë vera plantje kopen!Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*