De beste huidverzorgingstips voor de winter

Krijg jij een droge en jeukende huid, gebarsten lippen, droge handen en gebarsten hielen in de winter? Zo ja, lees dan mijn tips op de winter door te komen met een zachte huid.

De seizoenen veranderen en de conditie van je huid heeft hieronder te lijden. Koud weer, een lage luchtvochtigheid, wind en regen stellen jouw huid op de proef. De hoge verwarming binnenshuis en de lage luchtvochtigheid buitenshuis zorgen ervoor dat je huid veel vocht verliest. Hierdoor zal je huid sneller geïrriteerd en uitgedroogd raken met als resultaat dat de huid begint te jeuken. Voor iemand met een hele vette huid kan de winter een verademing zijn, omdat zijn/haar huid wat minder vettig wordt. Tóch is het van belang te voorkomen dat je huid uitdroogt, want een vochttekort in de huid legt de basis voor huidproblemen. Iemand met een normale, gecombineerde, gevoelige tot droge huid kan in de winter wel wat extra aandacht aan zijn/haar huidverzorgingsroutine besteden. Lees hieronder mijn tips van Top tot Teen:

Haren
Je haar wordt droger naarmate het weer kouder wordt, omdat er een gebrek aan vocht in de lucht is. Het bedekken van je haar met een muts of pet zorgt ervoor dat je haar beter gehydrateerd blijft door de oliën die je hoofdhuid afscheid.

Gezicht
Gebruik bij voorkeur een zeepvrije, niet schuimende reiniging om extra uitdroging van de huid te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een parfumvrije reinigingsmilk of een lekkere reiniging op oliebasis. Het bedekken van (een deel van) je gezicht met een sjaal kan nuttig zijn, omdat je deze huidgebieden op deze manier niet blootstelt aan de koude wind. Zorg er wel voor dat je sjaal schoon is om te voorkomen dat je ontstekingen krijgt op je kin of kaken en kies een stof waar je geen huidreactie van krijgt (zoals bij sommige mensen wol een huidreactie geeft). Is je huid wat droger dan normaal en zijn en schilfertjes of barstjes zichtbaar? Vermijd dan producten met hele actieve werkstoffen. Denk aan producten met anti-aging of oplichtende/blekende werkstoffen. Kies in de winter voor een vollere crème en kijk goed of je huid er tegen kan. Vollere crèmes bevatten meer oliën waardoor er een dun filmlaagje op de huid wordt gelegd. Dit filmlaagje beschermt de huid tegen uitdroging en vochtverlies. Ook iemand met een vettere huid kan een vollere crème gebruiken of een plantaardige olie. Veel plantaardige oliën hebben een anti-bacteriële en kalmerende werking op ontstekingen.

Lippen 
Droge en gesprongen liggen in de winter, we kennen het allemaal wel. Neem altijd een potje vaseline of Purol mee als je onderweg bent en smeer je lippen ’s avonds voor het slapengaan dik in. Probeer je lippen door de dag heen niet nat te maken met je tong, omdat je speeksel de lippen nog meer zal uitdrogen. Probeer ook geen droge velletjes van je lippen te bijten. Door de beschadiging die dit achterlaat op je lippen, raken je lippen nog meer vocht kwijt.

Oren
Oren zijn ontzettend gevoelig bij koud weer. Vergeet ze dus niet lekker mee te nemen in de ochtend wanneer je een volle dagcrème aanbrengt. Op deze manier blijven ze beschermd tegen uitdroging. Verdoezel je oren vervolgens met een warme sjaal. muts of oorwarmers.

Nek
Door een sjaal te dragen zorg je ervoor dat je nek verwarmd blijft. Een warme nek zorgt ervoor dat de rest van het lichaam ook langer warm blijft. Wist je dat?

Lichaam
De huid op het lichaam wordt in de winter droger. Hoe verleidelijk het ook is om in een heet bad of een stoomdouche te duiken, vermijd dit. Het hete water zuigt alle natuurlijke olie uit je huid, waardoor je huid veel vocht verliest en nóg droger zal worden. Gebruik lauw water of stap kort in bad of onder de douche. Wees zodra je uit de je bad of douche stapt rijkelijk in het aanbrengen van een vettige bodybutter of natuurlijke olie zoals kokosolie. Vaak blijft er een laagje water op je huid liggen na het douchen, zélfs als je je hebt afgedroogd. Door je huid meteen in te vetten gaat er geen vocht verloren uit de huid en kan eventueel vocht dat op de huid ligt niet verdampen. Draag meerdere laagjes katoenen kleding over elkaar om jezelf warm te houden. Binnenshuis kan je luchtbevochtigers gebruiken om de luchtvochtigheid wat te verhogen en je huid te beschermen tegen overmatige uitdroging. Trek liever een dikke trui aan dan de verwarming op 24 graden!

Handen
Zorg ervoor dat je een lekkere handcrème bij je hebt, overal waar je gaat. Na het handen wassen is het fijn om een handcrème aan te brengen of voor het slapengaan. Om te voorkomen dat je last krijgt van rode, gezwollen ‘winterhanden en wintervoeten’ kan je je handen en voeten 2-3 keer per dag in warm water dompelen. Kies lekkere warme handschoenen uit om je handen gehydrateerd en warm te houden.

Voeten
Ze hebben extra voeding nodig in de winter, dus pas olie of creme toe als ze droog worden en houd ze bedekt met zachte en warme sokken.


Tip! Skyn Iceland heeft een speciale winterkit ontwikkelt voor huidverzorging in de winter. De producten zijn verfrissend, voelen koel aan en zorgen ervoor dat de huid gevoed en gehydrateerd blijft. Het kitje bevat een oogcrème, een olieserum, een dagcrème, een reiniging (op basis van gletsjer water, hoe cool!) en er zitten twee verpakkingen met oogmaskertjes bij. Bestel hier de Winter Rehab Kit (met een waarde van €81,50) voor €50,00.

 Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*