Welk effect heeft het licht van onze smartphone, laptop of ipad op onze huid?

We brengen elke dag uren door in de buurt van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets, laptops en televisies. We weten dat staren naar schermen schadelijk is voor ons gezichtsvermogen, ons concentratievermogen, ons geheugen en onze slaappatronen kan beïnvloeden. Maar de nieuwste vraag van dermatologen is: “Is deze intieme interactie met technologie onze huid aan het verouderen?”

Iedereen kent de gevaarlijke effecten van UVA- en UVB-licht van de zon, maar hoe zit het met het blauwe licht of de hoog-energetische zichtbare (HEV) stralen van onze elektronische apparaten?

Wat is zichtbaar licht met blauwe energie?
Blauw licht, ook bekend als hoog energetisch zichtbaar (HEV) licht, is hoogfrequent licht in de violet / blauwe band van 400 tot 500 nm in het zichtbare spectrum. HEV-licht is aanwezig bij daglicht, maar het wordt ook uitgezonden door TL-verlichting en LED’s, waaronder tv-schermen, smartphones, tablets en computers.

Wat is er tot nu toe over bekend? 
Niet alle wetenschappers en huidverzorgingsdeskundigen zijn het erover eens dat er voldoende concreet bewijs is voor de nadelige invloed van HEV-licht op onze huid. Er is enig onderzoek dat suggereert dat HEV-licht schadelijk kan zijn. Omdat elektronische apparaten snel onmisbaar zijn geworden in onze levensstijl, is er nog steeds onderzoek naar de lange-termijn effecten van HEV-licht.

Wetenschappers weten dat HEV’s licht dieper doordringt in onze huid dan UV-stralen en dat onderzoek naar de invloed van HEV op DNA suggereert dat het de veroudering  (huidveranderingen die vaak gepaard gaan met schade door de zon) kan versnellen, met als gevolg vroegtijdige huidveroudering en/of huidkanker.

Voorgestelde schadelijke effecten van blauw licht
Mogelijke huidbeschadiging veroorzaakt door HEV-straling is geassocieerd met het genereren van vrije radicalen en de inductie van oxidatieve stress. HEV penetreert dieper dan de UV-stralen van de zon in huidlagen, waar collageen, hyaluronzuur of elastine aanwezig is en daarom kan de schade erger zijn dan UVB of UVA. Net als UVA wordt cellulaire schade veroorzaakt door HEV-straling aangeduid als stil omdat het minder direct is dan de direct zichtbare verbranding gegenereerd door UVB.

Er is simpelweg meer  substantieel onderzoek nodig om al deze suggesties te kunnen onderbouwen.  Tot er meer bewijsmateriaal beschikbaar is, is het raadzaam om elke dag een breedspectrum (UVA én UVB) te gebruiken met een factor 30 of hoger. Dus of je nu wel of niet bezorgd bent om het licht van je elektronische apparaten, het is altijd belangrijk om je huid te beschermen tegen schade van alle (mogelijk) schadelijke lichtbronnen zoals HEV en UVA/UVB.Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*