Wat is microdermabrasie?

Microdermabrasie is een behandeling die toegepast wordt om de aanmaak van nieuwe cellen te stimuleren en dode huidcellen te verwijderen. Microdermabrasie wordt ingezet om de huidstructuur gladder en egaler te maken, onderhuidse talgophoping te verminderen, oppervlakkige pigmentvlekken te vervagen, een droge huid te verzachten en om verheven littekens af te vlakken.

De werking van microdermabrasie

Tijdens de behandeling wordt er gebruik gemaakt van een microdermabrasie apparaat. Dit apparaat bevat een slangetje met een kopstuk. Dit kopstuk kan fijne kristallen op de huid brengen waarmee een schurend effect bereikt wordt. Ook kan er gekozen worden voor een diamanten kopstuk zonder kristallen met een grove of fijne structuur. Het kopstuk wordt in banen over de huid begeleid en slijpt dode huidcellen van de huid af. Door oude huidcellen te verwijderen zal de aanmaak van nieuwe gezonde huidcellen gestimuleerd worden. Naast het slijpende effect van het kopstuk, zuigt het kopstuk ook licht vacuüm. De huid wordt geprikkeld en de huiddoorbloeding wordt gestimuleerd. Hierdoor worden de bindweefselcellen geactiveerd om collageen aan te maken waardoor de huid verstevigd.

Voor de behandeling

Voorafgaand aan de microdermabrasie behandeling zal er een intakegesprek gevoerd worden. Tijdens dit gesprek bespreekt de huidprofessional wat je kan verwachten van de behandeling en hoe de huid op de behandeling kan reageren. Ook zal er besproken worden hoe intensief de behandeling uitgevoerd zal worden. Het wordt aangeraden om zonder make-up naar de behandeling te gaan, zodat de beschikbare tijd zo effectief mogelijk benut kan worden door de huidprofessional.

De behandeling

De huid wordt voorafgaand gereinigd en eventuele mee-eters kunnen verwijderd worden. De huid wordt ontvet en het gewenste behandelgebied zal behandeld worden met een kopstuk naar keuze. De behandeling kan aanvoelen als een licht schavend gevoel. Na de behandeling kan er eventueel een serum aangebracht worden en wordt de behandeling afgesloten met een hydraterende crème en een zonnebrandcrème. Tot slot kan er een camouflagecrème aangebracht worden. Een kuurverband van 1x per 2 tot 4 weken geeft het beste resultaat. Daarna kan er afgebouwd worden naar 1x per 8 weken-3 maanden om de huid in een gezonde conditie te houden.

Na de behandeling

Het is normaal dat je huid warm aanvoelt en egaal roodgekleurd is. Deze rode verkleuring van de huid verdwijnt na een paar uur weer. Het is na de behandeling van belang om je huid goed te beschermen tegen de zon met een factor 30 of hoger, omdat de huid 48 uur lang extra kwetsbaar is voor zonlicht, warmte en bepaalde huidproducten. Na een aantal dagen (2-4) kan de huid gaan schilferen, omdat de huidcellen zich gaan vernieuwen. Wanneer er intensief behandeld is kunnen er ook korstjes ontstaan, maar deze verdwijnen doorgaans na een aantal dagen. Blijf vooral af van eventuele korstjes of schilfertjes, om het herstelproces van de huid niet in te weg te zitten.

Te verwachten resultaat

Je huid zal na de behandeling glad en zacht aanvoelen, omdat de dode huidcellen verwijdert zijn. De huid raakt beter gehydrateerd. Ook zullen eventuele oppervlakkige pigmentvlekjes lichter worden van kleur en de huid zal frisser ogen. Nieuwe mee-eters en ontstekingen ontstaan minder snel. De huid wordt van binnenuit versterkt doordat het zichzelf repareert d.m.v. nieuwe collageenaanmaak. Verheven littekens of acné littekentjes kunnen na een aantal behandelingen minder zichtbaar worden, maar deze zullen nooit verdwijnen.

Wanneer microdermabrasie ingezet wordt om acné te behandelen kan de behandeling geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit je zorgverzekering. Dit is echter afhankelijk van je aanvullend verzekeringspakket.
Ga dus bij je zorgverzekeraar na of de behandeling vergoed wordt. Daarnaast is het van belang dat de zorgprofessional ingeschreven staat bij het Kwaliteitsregister voor Paramedici en is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten.Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*