Wondermiddel tegen veroudering gevonden in rode wijn en chocolade?

Wondermiddel?

Onderzoekers van de universiteit van Exeter en Brighton voegden flavonoïden toe aan oude huidcellen. Flavonoïden zijn antioxidanten. Ze zijn van nature aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen en geven kleur aan veel groenten en fruit. Volgens de onderzoekers een wondermiddel tegen veroudering. Daarnaast zijn flavonoïden te vinden in rode wijn en chocolade!

Onderzoeksresultaten

Binnen het desbetreffende onderzoek werden flavonoïden toegevoegd aan oude huidcellen (oude fibroblasten om precies te zijn). Na enkele uren begonnen deze oude huidcellen zich te splitsen en kregen langere telomeren. Deze telemoren spelen een grote rol in de levensduur van onze cellen en dienen ter bescherming van de cellen. Lange telomeren zijn kenmerkend voor jonge cellen. De oude cellen kregen als het ware een verjongingskuur.  Onderzoeksleider Lorna Harris vindt dit een eerste stap om mensen een normale levensverwachting te laten hebben, waarbij ze hun hele leven gezond zijn. De data suggereert dat het gebruik van chemicaliën om uitgeschakelde, dode cellen weer te activeren. Dit zou in theorie een manier zijn om oude cellen weer te laten functioneren. Hoe bijzonder deze onderzoeksresultaten ook zijn, ze dienen voorzichtig geïnterpreteerd te worden. Er is nader onderzoek nodig om te kijken of deze theorie kan worden toegepast in bredere zin. Ter conclusie is er meer onderzoek nodig naar deze nieuwe ontdekking en alle ethische aspecten die komen kijken bij het verlengen van de levensduur via medicatie.

Sidenote

Sidenote: In wijn en chocolade zitten schadelijke stoffen zoals alcohol en suiker. Deze stoffen zijn juist weer niet goed voor onze gezondheid, zoals je vast al weet. Keep that in mind tijdens het snoepen van chocoladeletters en kerstkransjes. Laten we hopen dat er waardevol onderzoek naar voren komt over dit zogenaamde wondermiddel!

Meer weten?

Benieuwd naar de background, abstract, results en conclusions van dit onderzoek? Klik dan hier.  Ben jij benieuwd naar skincare tips voor deze winter? Bekijk dan ook dit artikel eens! Op zoek naar huidverzorgingstips voor je man of vriend? Lees dan dit artikel en verras hem met een huidverzorgingsartikel deze kerst!Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*