De huid van iemand anders lijkt altijd zachter bij aanraking, waarom is dat?

Earlier studies showed that softness and smoothness stimulate parts of the brain associated with emotion and reward. Therefore, this “illusion” that other people are softer ensures that reaching out and touching another person comes as its own reward.

Jouw huid voelt veel zachter dan de mijne!

Een nieuwe studie van onderzoekers van University College Londen laat zien dat mensen de huid van de ander vaak ten onrechte als zachter aan vinden voelen dan hun eigen huid. Dit fenomeen vindt vooral plaats wanneer je iemand anders langzaam of liefkozend streelt, zoals bij een partner of een baby. Het schijn niet eens uit te maken of de huid van de ander écht zachter is of misschien wel droger is. Dit heeft vrijwel geen invloed op dat gevoel. Bijzonder hè?

Onderzoeksresultaten

Het onderzoek werd gehouden onder 133 proefpersonen waarbij zes verschillend experimenten werden uitgevoerd, allemaal gerelateerd aan strelingen uitvoeren. De proefpersoon moest dan bijvoorbeeld aaien over de handen van een andere deelnemen en aangeven hoe zacht ze de huid vonden. Er zat verschil tussen de intensiteit waarmee er gestreeld werd. Ook werd er een experiment gedaan waarbij een onderzoeker de hand van een proefpersoon pakte en langs de huid van de andere deelnemers wreef. Gek genoeg had de proefpersoon toen niet meer het idee dat de huid van de ander zachter was dan hun eigen huid, ze maakten zelf geen streling.

Hoe is dit ooit ontstaan?

Wetenschappers suggereren dat deze illusie van zachtheid in de loop van de evoultie is ontstaan, omdat lichamelijk contact werd bevordert. “We hebben ontdekt dat de illusie het sterkste is als de strelingen opzettelijk worden uitgevoerd en zijn afgestemd op een systeem in de huid dat is gespecialiseerd om geaffectioneerde aanrakingen te ontvangen”, aldus onderzoekster Antje Gentsch op EurekAlert. Het is voor het eerst dat een onderzoek laat zien dat strelingen niet alleen van belang zijn voor de ontwikkeling van een ander, maar dat je er zelf ook profijt van hebt door het als aangenaam te ervaren. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat aanraking een grote rol speelt in de ontwikkeling van (te vroeg geboren) baby’s.Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*