Ingrediënten om te vermijden in cosmetica

Ingrediënten checken 
Online worden er veel artikelen geplaatst over welke ingrediënten mogelijk schadelijk voor je kunnen zijn en welke stoffen juist iets voor je huid kunnen doen. Door dit doolhof van artikelen, video’s en een hoop marketing vraag ik je kritisch te zijn. Koop niet lukraak het eerste, lekkerst ruikende, populairste, leukst gekleurde product uit het schap. Wees je bewust van wat je op je huid smeert om problemen als huidirritatie, huidveroudering, roodheid, droogheid of onzuiverheden te voorkomen of verminderen.

Welke ingrediënten vermijden?
Een aantal ingrediënten staan erom bekend dat ze producten beter smeerbaar maken, lekkerder laten ruiken of er net iets leuker uit laten zien door een kleurtje toe te voegen. Natuurlijk is iedereen er vrij in om hier een eigen keuze in te maken en heb je gewoon een keer zin om jezelf te verwennen met een heerlijk ruikend, weldadig cosmetica product? Go you! Vraag jezelf alleen af en toe ook af of dit de beste keuze is voor je lichaam en de gezondheid van je grootste orgaan: je huid.


Scan de ingrediënten van het product dat je in je handen hebt in de winkel eens op de onderstaande ingrediënten en pak toch liever een ander product:

 • Parfum – irriterende werking, op lange termijn zelfs een bijdrage aan huidveroudering
 • Alcohol – uitdrogende, irriterende werking. Vermijd alle soorten, behalve vetalcoholen zoals stearyl – cetyl – cetearyl – lanolin of tenzij vrij onderaan de ingrediëntenlijst (dan zit er een laag vrijwel onschadelijk % in)
 • Bergamot, Lavendel, Citrusachtige stoffen, Geranium, Tea Tree, Ylang Ylang, Kamfer, Eucalyptus, Pepermunt of andere essentiële oliën – irriterende werking op de huid
 • Witch hazel – uitdrogende, irriterende werking
 • Cinnamic acid
 • (Synthetische) Kleurstoffen
 • (SLS) Sodium lauryl sulfaat – te sterk reinigend, uitdrogende werking, ‘sqeaky clean’ huidgevoel
 • Methylisothiazolinone
 • Oxybenzone – hormonale invloed en opstapeling in menselijk lichaam
 • Methyl nicotinate
 • Aceton

  Goede alternatieven zijn milde zeepvrije, parabeenvrije, silicoonvrije, parfumvrije en kleurstofvrije producten. Een productlijn waar ik zelf volledig achter sta is de productlijn van Uncover Skincare. Pas verder op met natuurlijke producten, want natuurlijke producten zijn niet altijd beter. Zoals boven te zien is in het lijstje kunnen ook natuurlijke ingrediënten een irriterende werking hebben op onze huid.

  Laat je me weten welke ingrediënten je veel tegen kwam in de winkel? Ik ben benieuwd!

  Meer weten over huidverzorging? Ga naar de homepage Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*