5 Praktische tips om duurzaam te werken als huidtherapeut

Duurzaamheid

Iedereen is zich er inmiddels wel van bewust dat de aarde aan het opwarmen is door menselijk toedoen. De mens heeft in de afgelopen jaren veel schade aan het milieu aangericht door de productie van plastic afval, het uitputten van natuurlijke brandstoffen, de uitstoot van CO2, het kappen van tropische regenwouden en het uitputten van vruchtbare grond. Ook de huidtherapeut kan haar steentje bijdragen door eens kritisch te kijken naar haar werkzaamheden en duurzaamheid een rol te laten spelen. Persoonlijk pas ik dit in mijn privé leven toe door bewuster te consumeren dan voorheen. Proactief op zoek gaan naar alternatieven die beter zijn voor het milieu levert niet alleen een goed gevoel op, het maakt écht een verschil. Mensen vinden het soms lastig om op zoek te gaan naar alternatieven, omdat bepaalde producten nu eenmaal vertrouwt voelen en een bepaald comfort bieden. “Wat maakt het nu uit wat ik in mijn eentje doe? Alsof dat iets helpt..” Dit hoor je veel mensen zeggen. Juist door allemaal een klein steentje bij te dragen, dragen we samen bij aan een groter collectief geheel. Door te handelen vanuit dit collectieve belang om het milieu te herstellen kan er wel degelijk een groot verschil gemaakt worden.
Welke stappen kan je ondernemen om een bijdrage te leveren? Ik vertel het je in dit artikel, specifiek gericht tot de beroepsgroep huidtherapeuten. Hier volgen mijn eerste 5 tips:

Tip 1. Producten

Let bij het inkopen en verkopen van producten op de stappen die de leverancier zet op het gebied van duurzaamheid. Van welke grondstoffen zijn de verpakkingen gemaakt? Zijn de verpakkingen eventueel navulbaar? Is het product op dieren getest of zit er palmolie in het product verwerkt? Hoe worden de producten aangeleverd?(met bijvoorbeeld veel plastic vulmateriaal) Image Skincare heeft bijvoorbeeld een range met biologisch afbreekbare of gerecyclede verpakkingsmaterialen en bedrukt haar producten met soja-inkt. (Extra tip! Laat je klant, wanneer een product op is, het komen bijvullen in je praktijk als extra service op het gebied van duurzaamheid. Dit scheelt een hoop afval!)

Tip 2. Behandelingen

Let tijdens je behandelingen eens op hoeveel afval je produceert. Hoeveel van het geproduceerde afval is plastic? Plastic afval kan in veel gevallen niet gerecycled worden, waardoor het terecht komt op vuilnisplaatsen of in de oceaan waar het hele ecosystemen verstoort. Naast deze nare gevolgen van het gebruik van plastic richt het productieproces van plastic ook schade aan het milieu aan. Kies voor duurzamere materialen zoals houten spatels, hervulbare gels uit grote bulkverpakkingen, 100% katoenen watjes, 100% katoenen wattenstaafjes en investeer in materialen die gedurende een langere tijd meegaan. Denk ook eens aan je energieverbruik. Hoeveel energie verbruik je tijdens een behandeling en koop je deze energie in bij een duurzame energiemaatschappij?

Tip 3. Bedrijfskleding

Koop bedrijfskleding gemaakt van ecologisch verantwoorde materialen (zoals 100% biologisch katoen) en probeer de wasmachine niet te warm te laten draaien om energie te besparen. Stel eens voor om je klant haar eigen handdoeken mee te laten nemen tijdens een behandeling om energieverbruik aanzienlijk te verminderen.

Tip 4. Digitalisering

Doe zo veel mogelijk digitaal! In het huidige tijdperk waar we in leven is de online wereld niet meer weg te denken. Ook de huidtherapeutische praktijk profiteert van deze trend door goed te kunnen promoten op social media kanalen als instagram, facebook en door blogs.Verdiep je in het bereiken van je klanten via de digitale weg en schrap papierwerk. Probeer drukwerk echt te vermijden en in het geval van papieren promotiemateriaal: kies voor een duurzaam materiaal om op te printen! Denk ook eens aan je gedrukte visitekaartjes, waar zijn die van gemaakt?

Tip 5. Afvalverwerking

Ik wil het principe van de 5 R’s aan je introduceren: Reduce (beperk), Reuse (hergebruik), Refuse (weiger), Recycle & Rot.
Reduce: Beperk de productie van afval binnen de praktijk en vermijdt milieuvervuilende materialen zoals plastic.
Reuse: Probeer eens op zoek te gaan naar verpakkingen die kunnen worden hergebruikt of alternatieven te zoeken voor plastic wegwerp materialen.
Refuse: Weiger milieuschadelijke stoffen binnen de praktijk. Wees kritisch naar de producten en materialen die je de praktijk binnen laat.
Recycle: Komen spullen niet meer van pas? Kijk eens of een familielid of vriendin het nog kan gebruiken voordat je het weggooit. Let er bij het weggooien van spullen altijd op hoe je, je afval sorteert! Vaak denk je dat je goed bezig bent door je afval goed te scheiden, maar achteraf blijkt vaak dat een groot deel van je afval in een andere prullenbak had moeten gaan.
Rot: Biologisch afbreekbare producten of GFT afval kan ook op eigen initiatief verwerkt worden door compost te maken van dit afval. Zoek eens op, op welke manier je compost kan maken. In veel steden zijn boeren blij met zelfgemaakte compost die zij weer kunnen gebruiken om gewassen te voeden.

 

Was dit handig en wil je meer tips? Bij interesse lijkt het me leuk om ook eens verder te kijken dan het zakelijke aspect en in te gaan op stappen die gezet kunnen worden binnen een huishouden. Lijkt dat je leuk? Laat het me zeker weten! En oja.. Hoe ga jij je steentje bijdragen?Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*